PL | EN
Bezpieczeństwo IT

Podpisanie sprawozdania finansowego 2023 przez obcokrajowca

Z pewnością jesteś świadom/a, że od 15 marca 2018 roku obowiązuje ustawa, nakładająca na wszystkie spółki konieczność wysyłania sprawozdań finansowych w formie elektronicznej. Jeśli nie jesteś jeszcze zaznajomiony/a z tym tematem, a prowadzisz spółkę, to ważne, abyś nadrobił/a zaległości. W niniejszym artykule skupimy się na pytaniu, czy obcokrajowiec może podpisać sprawozdanie.

Czy cudzoziemiec bez numeru PESEL może podpisać sprawozdanie finansowe?

Tylko osoby, których numer PESEL jest zarejestrowany w Krajowym Rejestrze Sądowym, mają możliwość przesyłania elektronicznych sprawozdań. Jednak dla spółek, w których zasiadają cudzoziemcy bez PESEL-u, istnieje pewne rozwiązanie.

Czy obcokrajowiec może podpisać sprawozdanie finansowe?

Tak, to możliwe! Ministerstwo Finansów przygotowało pewne udogodnienie, które umożliwia bezproblemowe przesłanie sprawozdania elektronicznego, nawet bez posiadania numeru PESEL.

Jak wysłać sprawozdanie finansowe dla spółki bez numeru PESEL w KRS?

W celu przesłania sprawozdania finansowego dla spółki, która nie ma ujawnionego numeru PESEL w Krajowym Rejestrze Sądowym, konieczne jest skorzystanie z portalu ekrs.ms.gov.pl/s24/ i wybranie wniosku KRS-Z30. Ta opcja jest dedykowana przede wszystkim spółkom z udziałem cudzoziemców, które nie mają numeru PESEL.

Jednak wszystkie spółki, niezależnie od branży, w której działają, mogą z niej skorzystać. Konieczne jest posiadanie kwalifikowanego podpisuPrzed złożeniem wniosku należy założyć konto na wspomnianym portalu i potwierdzić je kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub profilem zaufanym e-PUAP.

UWAGA! Możliwe jest podpisanie wypełnionego i opłaconego wniosku wyłącznie przy użyciu takiego podpisu.

Czy można skorzystać z profilu zaufanego ePUAP?

Portal nie umożliwia podpisywania dokumentów za pomocą profilu e-PUAP, ponieważ wymaga on podania numeru PESEL, którego w tym przypadku wnioskodawca nie posiada.

Jak złożyć podpis i przygotować sprawozdania finansowe w Polsce bez numeru PESEL?

Po uzyskaniu dostępu do portalu, należy przejść do zakładki “S24 – Rejestracja Spółki, Inne wnioski”, a następnie wybrać opcję “Moje przedsiębiorstwa” i “Dodaj przedsiębiorstwo”. Mimo mylącej nazwy, ta procedura umożliwia zarówno tworzenie nowych spółek, jak i dodawanie istniejących w celu złożenia sprawozdania finansowego.

Po utworzeniu konta należy wypełnić wniosek i dołączyć wymagane skany dokumentów. Ważne jest, aby złożyć sprawozdanie w jednym pliku, bez jego podziału na części.

Czy cudzoziemiec może uzyskać kwalifikowany podpis w Polsce?

Od 1 października 2018 roku obcokrajowcy bez numeru PESEL mogą składać kwalifikowane podpisy pod dokumentami finansowymi w Polsce. To rozwiązanie otwiera nowe możliwości dla przedsiębiorców spoza Unii Europejskiej prowadzących działalność na terenie Polski.

Kwalifikowany podpis to bezpieczny i zaufany sposób na składanie podpisów elektronicznych, posiadający taką samą moc prawną jak podpis odręczny.

Złożenie podpisu za pomocą kwalifikowanego podpisu elektronicznego jest bezpieczne i wygodne. Dokumenty podpisane w ten sposób mogą być składane w repozytorium dokumentów finansowych lub bezpośrednio do sądu rejestrowego.

Jeśli potrzebujesz pomocy w uzyskaniu kwalifikowanego podpisu elektronicznego dla swojej firmy, możesz skorzystać z pomocy radcy prawnego lub partnerów usług zaufania, np. nas:)  Pomożemy Ci wybrać odpowiednie rozwiązanie i odpowiedzieć na wszelkie pytania dotyczące składania elektronicznych sprawozdań finansowych bez numeru PESEL.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kwalifikowanym podpisie elektronicznym i przesyłaniu sprawozdań finansowych bez numeru PESEL, skontaktuj się z nami już teraz! Chętnie odpowiemy na Twoje pytania i pomożemy wdrożyć kwalifikowany podpis elektroniczny, aby składanie sprawozdań było jeszcze łatwiejsze.

autor: Damian Nowak
CMS

Would you like to stay informed
of upcoming publications?